Aktuális/Közösségi terek – rovarszállók A mai dátum: 2021.01.27.

Az MKNE Beporzók munkacsoportjának egyik célja rovarszállók létesítése. Olyan helyszíneken, ahol sok ember látja, és megértheti, hogy miért fontosak a rovarok az emberi életünkhöz a Földön. Sokat köszönhetünk konkrétan a beporzó rovaroknak. Sajnos a számuk nagyon megcsappant a Földön. Pedig kellenek, hogy zöldséget, gyümölcsöt, fűszert, lekvárt, pálinkát, de még ruhaneműt és biodízelt is fogyaszthassunk.

Az első

Az első rovarszállót márciusban avattuk a X. kerületben – még éppen a járvány előtt. Később egy tagunk ott járt, lefényképezte a szállót, és a sárdugóval lezárt furatokon látszik, hogy az alsó részébe máris beköltöztek a faliméhek (gyümölcsfák szorgos beporzói). Ez a szálló teljesen önerőből, újrahasznált anyagokkal készült.

A koronavírus ezután mindent leállított?

Augusztusban azért felvattuk a másodikat, a III. kerületben. Itt az anyagköltséget fizették ki, a munka ismét önkéntes volt. Tudomásunk szerint az első rovarszálló, ami – függ! (Teljesen új, „önhordó” szerkezetet kellett kitalálni hozzá.)

És itt a harmadik megkeresés!

Tárgyaltunk a Szent Ferenc Kórházzal („Széher úti”, Bp. XII. kerületében). A főigazgató szeretne egy rovarszállót a kertbe. A kert gyönyörű, sok örökzölddel, hatalmas tiszafával, madárodúkkal, de virágágyásokkal is és kilátással a szomszéd telek gyepjére is, kertvárosi környék. A betegeket gyönyörködtethetné a sok szorgos méhecske, az Élet látványa.

A felállítás februárban volna esedékes. A kórházi alapellátásra van pénzük, de erre nincs. Támogatót kellene találnunk. Most talán a Magnetbank KAP 2020 támogatásából is jut rá. Kérjük, segítsenek, ha a MagNet Bank ügyfelei!

https://www.magnetbank.hu/a-kozossegi-bankrol/kap

Az egyik tárgyalópartner felvetette, hogy nem lehetne-e megmintázni a kórház lapostetős, modern épületét, amire most fognak tetőt húzni. Már megvan rá az ötlet (vázlatosan)! Ez egészen eredeti kérés volt, és reméljük sikerül megvalósítanunk. A méhecskéknek persze mindegy, ők így is, úgy is lakáshoz jutnak, szaporodhatnak, és tavasszal elvégezhetik a beporzás feladatát.